The 10´th China International Orchid Show, Sanya, Hainan

Billeder og tekst af Hans Martin Christensen.


I perioden 8-12. december 2015 deltog Hans Christiansen, Orchidegartneriet i ”The 10th China(Sanya) International Ochid Show” nær byen Sanya på øen Hainan i det Sydkinesiska Hav.
Udstillingen går for at være den største i Kina og Hans har deltaget 7 ud af de 10 gange.
Udstillingen var arrangeret og finansieret af den lokale regering på Hainan og er et led i bestræbelserne på at udvikle orkideindustrien omkring byen Sanya.

Ifølge planen vil værdien af orkideproduktionen i 2020 nærme sig 1 mia Yuan, som omregnet i dag vil svare nogenlunde til det samme i danske kroner.

Bulbophyllum phalaenopsis blev udstillingens Grand Champion. Det udløste udstillingens første pris i form af en bil af pæn mellemklassestørrelse, som dog konverteres til rede penge.
Det var første gang Hans vandt førstepræmien, noget som han næsten havde opgivet at opnå mod de stærke asiatiske konkurrenter.

Gruppebillede af det internationale dommerteam.
I forreste række ses til højre for Hans Christiansen Kathy Ong Aifd, blomsterkunstner fra Malaysia, Cai Zhongjuan fra Shanghai, Lawrence Sun, Holger Perner, tysk botaniker bosat i Kina og yderst til højre Neo Tuanghong.

En stor gruppe af unge studerende fra et nærliggende universitet bemandende udstillingens sekretariat. Her er kun nogle af dem. Til venstre for Lawrence Song ses hans sekretær Diana Yang, en meget hårdtarbejdende dame. Det var en meget effektiv gruppe, som med stor entusiasme og højt humør hjalp udstillerne gennem alle udstillingsdagene.

Den vindende udstillingsstand var domineret af en enorm påfugl bygget op af orkideblomster. (Lysindfald gør billedet tåget)

I et hjørne af udstillingshallen blev konkurrenceplanterne præsenteret med baggrund af en kæmpefototstat af rismarker på hylder.
Hylderne var forlænget ud i hallen med rigtige risplanter og på de yderste to hylder stod så orkideerne.

Blomsterkunst. 1-tallet symboliserer det første udstillingsår i Sanya.
Der var lavet en dekoration for hvert af de foregående orkideshows.

Blomsterkunst. 6. udstillingsår.

Blomsterkunst udført af Kathy Ong.
Bagvæggen består af tusindvis af vandarødder!

 

Blomsterkunst. Hårdekoration.

Blomsterkunst. Hårdekoration.

Blomsterkunst. Hårdekoration.

To af Hans Christiansens planter vandt en guldmedalje: Bulbophyllum phalaenopsis og Howeara Lava Burst.
Det blev yderligere til tre sølv- og to broncemedaljer.

Blomsterstanden på Bulbophyllum phalaenopsis i nærbillede. Den skal man ikke komme for tæt på, for den stinker forfærdeligt.

Fra venstre Lawrence Song, chef for orkideshowet og bestyrelsesformand i Goldlines Investment Group, som står for en af Kinas største orkideindustrier, i midten Hans Christiansen, til højre Neo Tuanhong fra Singapore, udstillingens overdommer.

Kineserne forstår at præsentere planterne. Her den store ”flødeskumskage” i midten af udstillingshallen, hvor alle de præmierede planter blev udstillet. Her er noget vi kan lære af.

Påfuglen fra en anden vinkel.

Kjolen på billedet er bygget op af hunderedevis af phalaenopsis. Hver blomsterstilk stikker ned i et reagensglas med væske.
Disse kunstfærdige opstillinger var meget underholdende for publikum, men kan kun bygges af de store gartnerier, der har rigeligt med plantemateriale til rådighed.

Hans Christiansens beskedne stand tog næsten 12 timer at bygge op. Planterne var omhyggeligt blevet pakket af Hans og Herlyn i store papkasser, som blev indskrevet som almindelig flybagage. Ud af 167 planter, blev kun tre beskadiget af den hårdhændede behandling!
Utroligt at det kan lade sig gøre!

Blomsterkunst. 5. udstillingsår.

Blomsterkunst. 8. udstillingsår.

Bordopdækning med orkideer.

Det største marked i Kina for orkideer er slet ikke blomster til vindueskarmen, men til medicinske formål.
Billedet viser en portion dendrobiumstængler i gaveæske.
Det var forretningens absolutte topskorer prismæssigt, pris 1.980 Yuan, nogenlunde det samme i danske kroner.
Stænglerne bruges til the og har efter sigende en god effekt på fordøjelsen!

Under åbningsceremonien var der et indslag med Miss-world karavanen. 125 skønne miss'er - hver med en hovedprydelse med orkideer.

Dendrobium-stængler kunne også købes i løs vægt.
Vi så en kunde gnaske sådan en i sig.
- Værsgo’ og spis!

 

 

 

 


Sjællands Orchidé Klub 2015