Biblioteket - SOK's bogsamling - og anden spændende litteratur om orkidéer.

Siden er aktuelt under opbygning!


Klubben har en række bøger og artikler i biblioteket, som klubbens medlemmer normalt har mulighed for at låne. SOKs Bibliotek er i øjeblikket under rekonstruktion og der foretages derfor ingen udlån. Det vil blive meddelt her på siden når der åbnes for udlån igen. Eventuelle spørgsmål om biblioteket kan stilles til formand Hans Martin Christensen.

Oversigt-værker Videnskabelige værker Tidsskrifter

 

    Anmeld litteraturen her:

Opera Botanica no. 95 - 1988

Gunnar Seidenfaden:
Orchid G enera in Thailand XIV
Fifty-nine vandoid Genera

398 sider - Engelsk

Den her er for fagfolk - eller orchidioter som mig!
Fantastisk spændende læsning af én af vore største danske kapaciteter indenfor orkidéer - stregtegningerne i værker som denne kan ofte være mere værdifulde end selv de bedste fotografier!

NB! Lige netop denne her er ikke i klubbens bibliotek!

Kenth Esbensen, okt. 2013

Paphiopedilum
- 2. edition - 2014

Braem, Chiron & Öhlund

Moorland eBooks - engelsk.

En eBook er en elektronisk bog. Du kan læse den på din computer eller tablet - sidstnævnte er muligheden for at holde den i hånden. Fordelen er, at den er forholdsvis billig at producere, da der ikke er nogen tryk-omkostninger - og så kan den sælges til en meget lavere pris end et trykt værk. Man kan typisk lægge bogen på både sin computer, på en tablet og på sin smartphone, hvis det ønskes.
Ulempen er, at du kan ikke låne den ud uden at hele din tablet følger med - og det er bøvlet / nærmest umuligt at sidde i solen og læse den!
Man skal naturligvis bruge et program til at læse e-bøger med - f.ex. Adobe Digital Editions (PC/Android) eller iBooks (Mac/iPhone). Programmerne kan downloades fra internettet gratis.
- Jeg har faktisk ikke fundet ud af, om man så mister sin eBook, hvis man skifter sin hardware ud?

Denne anden og udvidede udgave af Braem's standard-værk om slægten Paphiopedilum er næsten et "must" for alle, der holder af at dyrke disse fruesko. Ud over den videnskabelige beskrivelse af alle de enkelte arter, rummer bogen også spændende historiske oplysninger om dem - og der tages stilling til tidligere forfatteres behandling af de på deres tid foreliggende data og oplysninger i forhold til den nuværende viden - og naturligvis også tips om, hvordan de enkelte arter dyrkes bedst. Der er over 400 nye og ældre illustrationer, der viser arterne på bedste vis.
Bogen er velskrevet i alle dele - på et let forståeligt engelsk.

På trods af anerkendelse af Professor Braem's uomtvistelige kapacitet og ekspertise indenfor dette område, kan jeg ikke lade være med at undre mig over hans tilsyneladende manglende forståelse og respekt for genetiske data, når de ikke passer ind i hans opfattelse af tingene. Det er helt uhørt at påstå, at planter med forskellige karyotyper og forskelligt antal gen-par kan være samme art (med mindre der er tale om genetisk afvigende enkeltplanter) - blot for at få kabalen til at gå op!!
- Eller finder han ganske enkelt kvaliteten af nogle af de refererede genetiske undersøgelser for lav - uden at nævne det, som han jo så burde?
- Genetik er mig bekendt en eksakt videnskab - tydeligvis i modsætning til botanik - og den kan ikke gradbøjes fordi "- jeg synes / mener -" noget andet!

Fås bla. hos iBooks Store til 109.- kr - og hos Saxo for 149.- kr.

Den skulle senere blive tilgængelig i udlån på eReolen.dk - men det er ikke en bog, man lige bliver færdig med på en måned - så køb den dog i stedet - så har du den, når du har lyst til at læse mere!

Kenth Esbensen, maj 2014

     
     

Webmasters egen side - www.carphunters.comwww.carphunters.com - rummer nu en kort litteraturliste - hvor man kan få et indtryk af, hvordan denne side kan bygges op. Der vil naturligvis med en større samling som SOK's være behov for en hensigtsmæssig emne-opdeling, som jeg ikke har lavet for de få bøger på min egen side - men det vil kunne lægges ind på en større liste - ligesom der kan lægges en egentlig søgefunktion ind. Det vil kunne være et vigtigt aktiv for klubben.

Det schweiziske orkidé-selskab - Swiss Orchid Foundation - ved Jany Renz Herbariet - har på deres fremragende hjemmeside en liste over omkring 190 bøger om orkidéer - denne side kan ses her. Siden rummer også mulighed for at få fat i artikler fra diverse tidsskrifter - mod betaling.

Søger du efter interessante orkidé-bøger, er det værd at besøge www.orchidsbooks.com. Siden er canadisk og er på engelsk - absolut værd at besøge, hvis du søger efter specielle emner. Vær opmærksiom på, at der kan komme told på indkøb udenfor EU!

Indenfor EU kan EBAY og Amazon være gode søgemaskiner at bruge - og det er toldfrit!
Vær dog opmærksom på, at nogen gange findes artiklen på en europæisk side - men tilbydes faktisk fra f.eks Malaysia - og så skal der betales told oven i anskaffelsesprisen. Det behøver ikke at betyde alverden - men det er rart at være forberedt.


Foto: Kenth Esbensen 2005
Epidendrum radicans hybrid - "Ballerina Fireball"

Sjællands Orchidé Klub 2013