Coelogyne mooreana "Brockhurst"
Foto: Hans Jørgen Staugaard

Coelogyne prolifera
Foto: Kenth Esbensen 2010

Genus Coelogyne rummer omkring 200 arter - men mere end 400 navne er i spil her!
Der er rigtigt mange synonymer - altså forskellige navne for de samme arter - så der er god grobund for forvirring omkring mange af arterne i denne slægt.
Dertil viser det sig, at planterne ikke helt sjældent simpelthen er fejlagtigt navngivet - simpelthen ikke den art, der er angivet på navneskiltet i potten!
Det er alt for let at blive vildledt - mere end vejledt - når det gælder planter i denne slægt.

Dog hjælpes vi lidt af, at det kun er omkring 50 af arterne, der indenfor en overskuelig årrække har været at finde på det europæiske marked - men da flere af dem har op til 10 synonym-navne, så kan man hurtigt komme ud for at få indkøbt nye planter af arter, som man egentlig havde i forvejen, hvis man ikke havde set dem i blomst.
Det er lidt surt for de fleste - så der vil naturligvis være en god grund for samlere, til at sætte sig lidt nærmere ind i denne navngivning. Det kan vi hjælpe hinanden med!
- Måske kan et klub-medlem hjælpe dig af med en overskuds-plante - eller flere. Forklaringen er, at heller ikke forhandlerne alle har helt styr på det her!

Det er måske en af grundene til, at det er så udfordrende at samle på disse arter - for ind imellem trækker man en nitte - i form af en plante, man havde i forvejen (naturligvis en dejlig plante alligevel) - og andre gange får man en uventet bonus - en plante, man måske end ikke har set på markedet før!

Så er der de nære slægtninge i genera som Dendrochillum, Pholidota og flere andre. Mange af os har adskillige af disse planter i samlingen - men igen er der ikke fuldt overblik over, hvor mange arter, der er tale om - for flertallet er aldrig på markedet!
Det vil måske komme - for det er planter, der kan give en helt fantastisk blomstring!
De enkelte blomster kan være bitte-små - men når der så er 40-50 eller meget mere på et skaft - så kan der være tale om noget helt særligt - ikke mindst, hvis der er talrige skafter i blomst samtidig!

Jeg har lagt et link ind til den præsentation af Genus Coelogyne, som jeg har afholdt foredrag om for både SOK og LFOK til et klubmøde hvert sted.
Afhængigt af, om du bruger PC eller Mac, kan du klikke på "Powerpoint-versionen" eller "Keynote-versionen" - eller du kan vælge PDF-versionen. Sidstnævnte burde kunne ses på alle computere, tablets og smartphones. Selve foredraget er naturligvis ikke med - men der er tekst til de enkelte slides.

Jeg vil opfordre alle med interesse for disse spændende orkidéer at være med til at udvikle denne side - ved at sende deres egne billeder og erfaringer med slægten på siden her.

Det er mit indtryk, at de mere dedikerede samlere af arterne i disse genera - ganske som jeg selv - har eller har haft 30-40 forskellige arter eller mere igennem en årrække. Langt hovedparten af arterne i slægten har simpelthen ikke været på markedet endnu - og adskillige af arterne vokser sig så store, at der er naturlige grænser for, hvor mange man kan have under de givne pladsforhold.
Personligt synes jeg, at store, velvoksne planter har en helt egen charme - men erkender, at det vil give en bremse i forhold til endeløse nyerhvervelser - jeg har ganske enkelt ikke plads!

Kenth Esbensen, 20.03.20014.


Sjællands Orchidé Klub 2014