Klubbens Dommere

Siden er aktuelt under opbygning!


For en del af klubbens medlemmer er en meget stor del af hobbyen, at man kan vise sine smukt dyrkede planter frem og få dem bedømt af kyndige personer.

Bedømmelse af orkidéer sker ikke så tilfældigt, som man måske kan få indtryk af, men i stedet på baggrund af et af DOK vedtaget point-system, der indeholder en række punkter, som den enkelte plante bedømmes ud fra.
Det danske bedømmelses-system læner sig en del op af systemerne fra andre lande i Europa - men afviger alligevel på visse punkter. Det har ganske enkelt ikke været muligt at få vedtaget et énsartet, verdensdækkende system - beklageligvis.

En smuk blomst - eller mange af dem - er ikke altid nok til at få en top-bedømmelse - harmoni i plantens vækst og flere andre forhold spiller også ind.

Klubben har iblandt medlemmerne en række personer, der er uddannede til at bedømme orkidéer ved både danske og internationale udstillinger. Der kan dog altid bruges flere - så hvis et medlem kunne tænke sig at blive dommer - så skal man endelig sige til og melde sig som dommer-aspirant!

Dommer-uddannelsen, der varetages af DOK, tager normalt 2-3 år, hvor man efter en række kursus-dage i første omgang er med til en række bedømmelser ved udstillinger, hvor man ganske enkelt træner - øver sig og giver sin mening til kende overfor de fuldgyldige dommere - uden at have en egentlig stemme i den endelige afgørelse. Man skal som dommer og dommer-aspirant kunne bedømme alle slags orkidéer - ikke bare de botaniske arter af alle slægter, men også de utallige fantastiske hybrider, der er manges ubetingede favoritter, da de ofte kan blomstre fantastisk overdådigt. Senere bliver man fuldgyldig dommer af DOK's nåde!

SOK's dommere og dommer-aspiranter:

Lars Bo Ryefelt
Niels Werian
Karen Steenberg
Tommy Jensen
Hans Martin Christensen (aspirant)
Susanne Thorelius (aspirant)


Foto: Kenth Esbensen 2004

Præmierede planter - navn, tid, sted og rank - gerne nyere præmierede planter her.

Sådan bedømmes planterne:

Ved alle klubmøder har medlemmerne mulighed for at få bedømt deres blomstrende planter. De bedømmes efter to kriterier. Dels bedømmes de af klubbens dommere efter modificerede officielle regler, dels bedømmes de af publikum.
Man møder op med sin plante, udfylder bedømmelsesseddel og stiller den på udstillingsbordet. Ved hver plante lægger klubbens repræsentant et nr. og publikum udfylder en seddel med det nr. de ønsker skal være aftenens plante.
Klubbens dommere bedømmer samtidig planten, uafhængigt af publikumsafstemningen, efter de officielle regler, som omhandler blomstens størrelse, form, farve, sjældenhed og dyrkningsmæssige værdi og præsentation.
I begge bedømmelser belønnes aftenens bedste resultat med en præmie. Samtidig præmieres én blandt publikum, der har stemt på aftenens vinderplante.
Vi opfordrer alle, der har blomstrende planter til at vise dem frem, da det er et festligt indslag på aftenens møde og en god indikator for, hvor man er henne i dyrkningen af den enkelte plante.Præmierede planter - navn, tid, sted og rank - gerne "gamle" præmierede planter her..
 


Sjællands Orchidé Klub 2013