Tips & Tricks

Vi har alle ind imellem gode idéer, som mange andre også kan have stor glæde af.
Send dine til webmasteren

Lav din egen orkidé-bog

Du kan lave din helt egen, personlige orkidébog, trykt i fremragende kvalitet, ved at gå ind på for eksempel www.pixum.dk eller www.expert.dk og downloade deres program til at fremstille bogen i. Du kan naturligvis lave bøger om alle mulige andre emner også.
Firmaerne kalder det en foto-bog - men der kan naturligvis også tilføjes tekst i ønsket omfang.

Programmet er ganske enkelt og meget let at have med at gøre - og det er faktisk det samme fra begge udbydere!

Kun fantasien sætter grænser for, hvad der kan laves, og man kan bestille et eller flere eksemplarer. Jo flere bøger - desto lavere styk-pris. De gange, jeg har lavet den slags bøger, har leveringstiden været imponerende kort!
Man kan vælge imellem flere forskellige formater - også som den her, jeg har fået lavet for nogle år siden.
Kenth Esbensen, okt. 2013


"Shoot the flower - and then kill the beasts!"

Hvis du ikke lige med selv de bedste briller kan se, hvad der foregår i dine planters blomster - så tag et billede af dem med kameraets makro-indstilling - og se efter på computer-skærmen!
- Mere end én gang har billederne afsløret de afskyelige uldlus og små skivesnegle for mig. De voksne dyr er måske lette nok at få øje på - men ungdyrene har jeg ofte først set på computer-skærmen. Jeg kan forestille mig, at det samme vil gøre sig gældende med de forkættrede spindemider - det har jeg heldigvis endnu ikke selv været ude for i mine orkidéer!
- Så erklæres der krig for alvor!
En systemisk virkende insektgift, der optages i planten gennem rødder og blade og gør planten giftig for skadedyrene, er svaret - og de skader normalt ikke knopper og blomster!
Kenth Esbensen, okt. 2013

Massser at små uldlus i centrum af denne blomst!

"En klat hegns-tråd"

Da vi for år tilbage skulle bygge en ny voliere til vore fugle, valgte vi at købe færdige galvaniserede rammer med minknet , med beskeden om, at man da bare samlede rammerne med "en klat hegnstråd" - og som sagt - så gjort!
Nu stod jeg bare med det meste af 200 meter galvaniseret 3 mm hegnstråd, som jeg ikke umiddelbart havde brug for - mindre mængder er nemlig ikke tilgængelige i københavnske byggemarkeder.
Tiden har imidlertid taget en anden drejning - og jeg har såger været nødt til at købe en ny rulle hegnstråd - for den er nemlig perfekt til at fremstille sine egne ophæng til potter og bægere til orkidéerne.
Sno tråden om en øl- eller bedre en vinflaske en gang eller to. Bøj en kort krog i enden, og hold den omkring den aktuelle potte lige under kanten - og bøj så med en fladtang tråden vinkelret på det sted, hvor ringen møder krogen, så potten kommer til at sidde stabilt. Lav en ny og lidt større krog 15-20 cm over ringen omkring potten. Den første krog lukkes solidt med et tryk med tangen til et lukket ring omkring det llige stykke ved ombukket - færdig!

Planten på billedet er i øvrigt en Phalaenopsis thalebanii, der som det ses stortrives i leca efter "Semi-Hydroponic"-princippet.
- Den trænger nu til at blive pottet om - for mange alger i bægeret!
Kenth Esbensen, okt. 2013


Flødebolle-mini-drivhus

Mini-drivhuse er fremregende til udplantning af frøplanter direkte fra flasken/bægeret, når de er store nok. Disse "Compots" er gode til at sikre de sarte planter en ret konstant luftfugtighed - og mediet tørrer heller ikke så hurtigt ud som i de åbne bakker, der traditionelt anvendes. Mini-drivhusene kan købes færdige, beregnet til formålet - men man kan også lave sine egne - faktisk gratis - ved at bruge den plast-embalage, man for eksempel kan købe flødebolle-toppe i!

Man skal bruge to af disse bakker - og i den ene bores to udluftningshuller på 2,5 - 3 cm - og denne bakke anvendes som låg. Jeg lægger et lag barkmix eller leca/grodancubes på 3-4 cm i bunden af den anden, og her kan der så plantes 9-15 frøplanter - afhængigt af disses størrelse.

Låget lægges så på. Det slutter ikke 100% tæt - og det er formodentlig derfor jeg endnu aldrig har haft behov for at montere mekanisk ventilation for at undgå mug og råd i kompot'en.
Jeg vander med en forstøver ca. en gang om ugen i de varmeste måneder - faktisk kun en gang om måneden om vinteren. Husk kunstigt vækstlys til frøplanterne i de mørke måneder - ellers kan de ikke klare sig og man risikerer at miste dem alle!
(Erfaret på den hårde måde!)
Kenth Esbensen, okt. 2013

 


Sjællands Orchidé Klub 2013